Istoria lui Mos Craciun

cadouri_de_craciun

Cel mai celebru personaj legat de aceasta sarbatoare este, fara indoiala, Mos Craciun. Trebuie sa stiti ca si el a aparut, in forma in care il cunoastem noi astazi, prin secolul al XIX-lea. Americanii il numesc Santa Claus, iar francezii – Pere Noel. In Japonia i se zice Santa Oji-San, iar in China vecina – Sheng Dan Lao Ren. Europenii au dat si ei nume diferite celebrului personaj: olandezii ii spun Sinterklaas, finlandezii – Joulupukki, iar polonezii – Svaty Mikalas.

Numele lui Mos Craciun
Figura lui Mos Craciun este cladita pe cea a Sfântului Nicolae (270 – 310 d Hr), patronul copiilor. La 30 de ani, acesta a devenit Episcop de Myra, un oras-port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia moderna. Sfântul Nicolae se tragea dintr-o familie bogata si a devenit binecunoscut pentru ajutoarele pe care le împartea celor nevoiasi.

Putea fi deseori vazut, îmbracat în rosu si alb, roba de episcop, calare pe un magar si înmânând daruri copiilor. În Evul Mediu, multe biserici au fost ridicate în onoarea Sfântului Nicolae. În secolul XI, ramasitele sale au fost depuse într-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat orasul si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi în care se fac daruri.

În timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a încercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfântului Nicolae a fost abolita în unele tari europene. Cel ce oferea daruri a luat alte nume: în Germania, a devenit Der Weinachtsmann („Craciunul”), Père Noël în Franta, Santa Claus în Marea Britanie si în colonii.

Danezii ca si românii sau francezii au pastrat pâna azi sarbatorirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie. Copiii danezi îi spun Sfântului Nicolae – Sinter Klaas. Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul, pe care l-au numit initial New Amsterdam. Cu ei au adus si sarbatorirea lui Sinterklaas – Santa Claus în pronuntie americana. Si uite asa s-a nascut numele mosului folosit astazi de toata lumea anglo-saxona.

Prin 1773 „St. A. Claus” a fost mentionat în presa americana. În 1809, Washington Irving (autorul „Povestirilor din caverna adormita”) a scris despre Sinterklaas în “O istorie a New York-ului”. Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor într-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care iesea pe un cal în seara de Sfântul Nicolae.

În 1822, Clement Clark Moore, poet si profesor de teologie, a publicat un poem „Vizita Sf. Nicolae” (cunoscuta si ca “Noaptea dinainte de Craciun”). Mos Craciunul lui Moore este un batrân spiridus vesel care zboara într-o sanie în miniatura trasa de opt reni minusculi. Moore chiar a pus renilor numele care circula si astazi. Rudolph este cel mai celebru ren. El este conducatorul celorlalti opt, ale caror nume sunt Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen. Cand Rudolph era pui, nasul sau a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este stralucitor si rosu. Despre Rudolph s-a scris prima data in 1939. Parintele sau este Robert May. Ei pot zbura, caci Mos Craciun intra in case de obicei pe horn. Cum reuseste acesta sa se miste atit de repede, intr-o noapte, din Laponia pina in casele tuturor copiilor din lume? Cu foarte multa vreme in urma, Mos Craciun si spiridusii sai au descoperit formula speciala, secreta, a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare. Acest praf magic este imprastiat peste fiecare ren cu putin timp inainte de a pleca din Laponia, in ajunul Craciunului. Este suficient pentru a-i face sa zboare intreaga noapte in jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii de Craciun. El are un sac mare, incarcat cu jucarii, pe care le face cadou copiilor. Si nu exista copil care sa nu merite un dar de Craciun!

Imaginea lui Mos Craciun
Cea mai importanta contributie la imaginea lui Mos Craciun, cel de azi a avut-o Thomas Nast. Ilustratorul a publicat în revista saptamânala Harper timp de 20 de ani începând cu 1860 o serie de desene si versuri în care îl descrie pe Mos Craciun. Nast este cel ce îl îmbraca pe Mos într-o tunica rosie îmblanita peste care este încins cu o centura lata din piele. Thomas Nast a contribuit nu numai la imaginea lui Mos Craciun ci, prin detaliile din versurile sale, si la legenda lui. Astfel Nast povesteste cum acasa la Mos Craciun, la Polul Nord exista un atelier unde sunt facute jucarii si tot Nast povesteste cum Mosul are o lista cu copiii cuminti si una cu cei rai.

La toate acestea, în 1886 scriitorul american George P. Webster a adaugat – fabrica de jucarii a lui Mos Craciun si casa sa, în timpul lungilor luni de vara, sunt ascunse în gheata si zapada de la Polul Nord.

Dar Mos Craciun asa cum îl stim noi astazi s-a nascut abia în 1931. El este creatia lui Haddon Sundblom care l-a închipuit ca pe un omulet rotofei, cu o fata joviala si o barba mare. Aceasta imagine a fost prezentata de artistul Haddon Sundblom în reclamele pentru Compania Coca-Cola (client al agentiei de publicitate a lui Sundblom din 1924 pâna la moartea lui, în 1976).

Casa lui Mos Craciun
În timp, la mitul lui Mos Craciun s-au adaugat multe alte amanunte: vorbeste fluent mai mult de 2700 de limbi, cu peste 7000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor; casa lui Mos Craciun s-a mutat de la Polul Nord (unde nu exista reni) în Laponia, Finlanda (unde sunt o multime).

În 1927, marele secret al adresei lui Mos Craciun a fost divulgat de Markus Rautio („Uncle Markus”) care era gazda popularei emisiuni „Ora Copiilor” la un post public de radio finlandez. El a declarat ca Mos Craciun locuieste în Muntii Korvatunturi din Laponia, in apropiere de granita cu Rusia.

Mos Craciun locuieste acolo impreuna cu cei 11 spiridusi ai lui. Pepper Minstix, unul dintre spiridusi, este paznicul de credinta al satului lui Mos Craciun. Scriitorii scandinavi, cum ar fi Thile, Toplius sau Rydberg au combinat cele doua trasaturi oarecum contradictorii ale personajelor: ei ii prezentau pe spiridusi cumva rautaciosi, dar buni prieteni si ajutoare de nadejde ale lui Mos Craciun. Unii spun ca sint 13 spiridusi, altii sint convinsi ca este vorba de noua, altii sase. Ei sint, oricum, copiii lui Gryla si Leppaludi.

Mosul se îndreapta in fiecare an catre copiii care i-au scris în timpul anului pe adresa lui din localitatea Napapirii, aflata în padurea din apropierea orasului Rovaniemi din Finlanda. Dar pâna sa-si ia sacul cu daruri în spinare, Mos Craciun are obiceiul de a-si astepta oaspetii în propria lui casa, construita din lemn de brad, plina de carti cu povesti pentru copii.
Desi nu are “decât” 384 de ani, Mosul „cu plete dalbe” este înca voinic si în putere ca sa încarce cât mai multe daruri în sania lui fermecata. Pentru aceasta, Mos Craciun da o fuga pâna la marele depozit de jucarii care se afla într-un loc ascuns si plin de taine pe care i 1-a lasat mostenire tatal lui, primul Mos Craciun.

Aici, ajutat de spiridusi si de zânele bune, Mosul alege fiecare dar pentru copiii care i-au scris, profitând de scurta zi polara, care nu tine decât patru ore si jumatate, de la 10 la 14,30. Apoi da o raita si pe la reni, sa vada daca au mâncare de ajuns si apa, dupa care se retrage la gura sobei, sa citeasca ultimele mesaje primite de la copii. Se stie, de asemenea, ca toti copiii cuminti primesc darurile preferate în seara de Ajun. La ceas de seara, îmbujorati de emotia revederii, prichindeii asteapta lânga bradul frumos împodobit, momentul în care Mosul cel drag le va asculta cântecele si poeziile.

Mos Gerila
Este interesant sa mentionam ca la noi in tara, in timpul regimului comunist, Mos Craciun a devenit Mos Gerila si s-a incercat desprinderea sa de sarbatoarea crestina a Craciunului.