Copiii și bunele maniere de Sărbători

kid

O oră pe zi de discuții cu cei mici despre aceste lucruri este suficient pentru a le insufla bunele maniere. Discutați cu umor, aveți răbdare, fiți creativi și prezentați lucrurile într-o manieră distractivă.

Niciodată nu este prea târziu pentru a îi învăța pe copii că la mall nu se aleargă în aglomerație, că este mai frumos să împartă jucăriile sau cum se cer scuzele sincere. iată ce puteți face și ce puteți discuta împreună cu copiii dumneavoastră:

  • Cântați colinde, bucurați-vă împreună de zăpadă, de momentele petrecute împreună, amintiți-vă că e mai important să le oferiți timp decât bani.
  • Urările de Sărbători – abilități sociale pe care un copil bine crescut trebuie să le stăpânească. “La mulți ani!” și “Crăciun fericit!” se spun din suflet și cu zâmbetul pe buze, nu pentru că așa ne dă coate mama sau așa am discutat acasă. Explicați-le copiilor să vorbească clar și corect, să-i privească în ochi pe ceilalți.
  • Bunele maniere la masă – spălatul obligatoriu pe mâini, șervetul pe genunchi, mestecăm cu gura închisă și nu vorbim cu gura plină, nu ne ridicăm imediat ce am terminat, manevrăm corect ustensilele imediat ce vârsta o permite, nu ne jucăm cu mâncarea, spunem “Poftă bună!” și mulțumim pentru masă. Nu uitați de aranjarea mesei pentru cei mici.
  • Darurile de sub brad și cadourile care nu se împachetează. Copiii ar trebui să știe că nu doar cadourile cu valoare materială sunt o bucurie. Bunătatea, respectul și considerația sunt daruri prețioase pe care le pot oferi cu ușurință celor din jur. Când primesc un cadou, învățați-i pe copii să spună mulțumesc, să zâmbească și să îl desfacă imediat, deși nu cred că veți avea mult de explicat la acest capitol. Părinți, nu stricați magia Crăciunului cu amenințarea: “Dacă nu ești cuminte nu vine Moșul!” Comportamentul unui copil nu se cumpără cu cadouri, se șlefuiește cu răbdare. Ne naștem cu instinctele omului din Neanderthal, dar datorită educației devenim nobili.
  • Implicarea alături de familie și ajutorul oferit la decorarea bradului, a casei, la strânsul mesei sau la dat zăpadă de pe alee, faptul că îi fac pe musafiri să se simtă bineveniți sunt iarăși motive de bucurie pentru cei din jur, așa că nu ezitați să le dovediți copiilor acest lucru mulțumindu-le și lăudându-le munca.